10 redenen waarom voorlezen belangrijk is

Wat is de belangrijkste eigenschap die je wilt ontwikkelen bij je kind? Als je bent zoals de meeste ouders, staat intelligentie waarschijnlijk aan de top van de lijst. We willen allemaal heldere, slimme kinderen, dat is waarom we zoveel tijd besteden aan het kiezen van de juiste scholen en ervoor zorgen dat leraren de verwachtingen waar maken. Maar vergeet niet: als ouder heb je de macht om leerpotentieel van je kinderen te verhogen, gewoon door boeken een vast onderdeel van hun leven te maken.

We weten allemaal dat voorlezen aan onze kinderen is een goede zaak is, maar ben je bekend met de specifieke voordelen die je peuters en kleuters krijgen door regelmatig voor te lezen? Hieronder zijn enkele voordelen die het belang van het voorlezen aan kinderen in de leeftijd van twee tot vijf benadrukken.

1

EEN STERKERE RELATIE MET JOU

Als je kind ouder wordt, zal hij niet meer rustig blijven stilzitten, hij zal spelen, rennen, en voortdurend zijn omgeving verkennen. Knuffelen met een boek laat jullie alle twee tot rust komen en laat je die zoete, knuffelige tijd van toen hij een baby was herinneren. In plaats van voorlezen te zien als een karwei of een taak, wordt het een verzorgende activiteit zijn die jullie dichter bij elkaar brengt.

2

SUCCESVOLLE LEERLING

Een van de belangrijkste voordelen van het voorlezen aan peuters en kleuters is een betere aanleg voor leren in het algemeen. Talrijke studies hebben aangetoond dat studenten die zijn blootgesteld aan het voorlezen voordat ze naar school gingen meer kans hebben om goed te presteren in alle facetten van het voortgezet onderwijs. Immers, als een leerling worstelt om woorden en zinnen samen te stellen, hoe kan dan van hem worden verwacht de wiskunde, wetenschap, en sociale concepten te begrijpen als hij aan de basisschool begint?

3

BASIS SPREEKVAARDIGHEDEN

Gedurende de peuter- en kleutertijd wordt je kind verschillende taal- en communicatievaardigheden geleerd. Door te luisteren naar je voorleesverhalen wordt je kind opgevoed met alle basisgeluiden die de taal vormen. “Doe alsof lezen” -wanneer een peuter door de pagina’s van een boek bladert met allerlei kreten van vreugde- is een zeer belangrijke activiteit die voor echte geletterdheid komt. Als peuter zal je kind waarschijnlijk beginnen echte woorden te gebruiken en uit zichzelf te spreken.

4

DE BASIS VAN HOE JE EEN BOEK LEEST

Kinderen hebben niet de aangeboren kennis dat tekst van links naar rechts wordt gelezen, of dat de woorden op een bladzijde gescheiden zijn van de foto. Volg soms met je vinger de tekst die je leest, een essentiële vaardigheid als deze is één van de belangrijke lessen van het (voor)lezen.

5

BETERE COMMUNICATIE VAARDIGHEDEN

Als je tijd besteedt aan het voorlezen aan peuters, zal de kans groter zijn dat ze zich op een gezonde manier weten te uiten en anderen beter begrijpen. Door het meemaken van de interactie tussen de personages in de boeken die je voorleest, evenals het contact met jou tijdens het voorlezen van een verhaal, is je kind bezig met het verkrijgen van waardevolle communicatieve vaardigheden.

6

BEHEERSING VAN DE TAAL

Vroeg lezen voor kleuters is direct gekoppeld aan een beter begrip van de fundamenten van onze taal.

7

MEER VAARDIGHEDEN MBT LOGISCH LEZEN

Een ander voorbeeld van het belang van voorlezen aan kinderen is hun vermogen om abstracte concepten te begrijpen, logica toe te passen in verschillende scenario’s, herkennen van oorzaak en gevolg en gebruik te maken van hun gezond verstand. Naarmate je peuter of kleuter de scenario’s in de boeken begint te relateren aan wat er in zijn eigen wereld gebeurd, zal hij steeds enthousiaster reageren op je verhalen.

8

HULP BIJ NIEUWE ERVARINGEN

Als je kind een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling benadert of een potentieel stressvolle ervaring, is het delen van een relevant verhaal een geweldige manier om te helpen de overgang te vergemakkelijken. Bijvoorbeeld, als je een beetje nerveus bent over het starten met kleuterschool, geeft het voorlezen van een verhaal dat te maken heeft met dit onderwerp je de mogelijkheid haar te laten zien dat haar angst normaal is.

9

VERBETERDE CONCENTRATIE EN DISCIPLINE

Peuters kunnen aanvankelijk kronkelen en afgeleid zijn tijdens het voorlezen van een verhaal, maar uiteindelijk zullen ze leren om te blijven zetten voor de duur van het boek. Samen met begrijpend lezen komt een sterkere zelfdiscipline, meer aandacht en een beter geheugen. Allemaal kwaliteiten die je kind goed kan gebruiken als ze met school begint.

10

DE WETENSCHAP DAT LEZEN LEUK IS!

Snel leren lezen helpt kinderen boeken te zien als een verwennerij, niet als een vervelende opdracht. Kinderen die worden blootgesteld aan het lezen hebben veel meer kans om boeken boven video games, televisie, en andere vormen van entertainment te kiezen als ze ouder worden.

Boeken hebben de macht om peuters en kleuters op een groot aantal manieren te laten leren. Als ouder is het voorlezen van je kind één van de belangrijkste dingen die je kunt doen om hem voor te bereiden op een succesvolle schoolcarrière.